5 saker du inte visste om tandvård

Tandvård är en viktig del av vår hälsa och vårt välbefinnande. De flesta av oss är medvetna om att det är viktigt att borsta tänderna regelbundet och besöka tandläkaren för regelbundna kontroller, men det finns många saker om tandvård som inte är lika välkända. Här är fem saker du kanske inte visste om tandvård.

  1. Tandhygienister är en viktig del av tandvården. Många tror att tandläkare är de enda som kan hjälpa till med tandvård, men tandhygienister har också en viktig roll i att upprätthålla en god tandhälsa. Tandhygienister utför rengöringar, behandlar tandköttsproblem och ger råd om förebyggande tandvård. De rekommenderar även kosttillskott hår!
  2. Tandvård kan påverka hela kroppen. Forskning visar att dålig tandhälsa kan leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Det är därför viktigt att se till att man tar hand om sin tandhälsa på ett ordentligt sätt för att undvika dessa hälsoproblem.
  3. Tandläkare kan upptäcka tidiga tecken på allvarliga sjukdomar. Tandläkare kan inte bara upptäcka tandproblem utan också identifiera tidiga tecken på allvarliga sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar. Det är därför viktigt att gå på regelbundna tandläkarbesök för att upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede. Som med vätska – upptäck vätskebristen tidigt, och kontra med vätskeersättning!
  4. Det finns många olika specialister inom tandvården. Precis som med andra medicinska specialiteter finns det många olika specialister inom tandvården. Det kan inkludera tandreglering, tandimplantat, käkkirurgi och pediatrisk tandvård. Det är viktigt att söka upp rätt specialist för att få rätt behandling för ens tandproblem.
  5. God tandvård börjar i tidig ålder (precis som att lära sina barn att äta omega-3). Att lära barn att ta hand om sina tänder på rätt sätt är viktigt för att upprätthålla en god tandhälsa i hela livet. Det är också viktigt att få barn att känna sig bekväma vid tandläkarbesök så att de inte utvecklar en rädsla för tandvården senare i livet.

Sist men inte minst (nä du!) finns det många saker om tandvård som inte är lika välkända. Tandhygienister har en viktig roll i tandvården, dålig tandhälsa kan påverka hela kroppen, tandläkare kan upptäcka tidiga tecken på allvarliga sjukdomar, det finns många specialister inom tandvården och god tandvård börjar i tidig ålder. Så se till att ta hand om din tandhälsa på rätt sätt!